sunnuntai 1. helmikuuta 2015

Kroppa jumittaa, jos sitä ei käytä...

Nuorena aikuisena luulin terveestä kropasta aivan eri asioita kuin nykyisin. Silloin ei ollut nettiä ja tietoa oli paljon vähemmän saatavilla kuin nykyisin. Jos olisin lukenut oikeita lehtiä, olisin voinut tietää enemmän, mutta nuorena raha ei riittänyt läheskään kaikkeen kiinnostavaan.

Tanssin pitkälti toistakymmentä vuotta klassista balettia - muiden tanssien ohella. Lisäksi juoksin kilpaa. Olin notkea ja hyväkuntoinen ikäisekseni enkä ajatellut, että tilanne muuttuisi kovin nopeasti. Toisin kävi.

Muutama vuosi aktiiviliikunnan lopettamisen jälkeen ennen niin notkea ja taipuisa rankani olikin jo jäykistynyt ja lääkäri ilmoitti minulle kierreskolioosista. Selkäranka oli siis jumissa notkolla, kierteellä ja toiseen suuntaan kallistuneena. Muutamassa vuodessa notkea kroppani oli jymähtänyt huonoon asentoon. Ja sen huomasi viimeistään nukkuessa.

Selällään nukkuminen ei käynyt, Kyljellään nukkuessakin asentoa piti (ja pitää yhä) vaihtaa säännöllisesti, jotta nukkuminen sujuu kohtuullisen kivuttomasti.

Mistään en koskaan lukenut tai kuullut, että kropasta ja sen liikkuvuudesta pitäisi pitää huolta jatkuvasti, vaikka lähtötilanne olisikin hyvä. Jos sellaista olisin lukenut, olisin sen mukaan myös toiminut. Vaan jos netti olisi ollut olemassa tuolloin, olisinko siltikään lukenut mitään tuohon liittyvää? Todennäköisesti en.

Välittämättä kroppasi liikkuvuusasteesta kannustan sinua liikkumaan ja liikuttamaan kroppaasi. Kaikki se 'vaiva' on jaksavan kropan fiiliksen arvoista. Liiku edes vähän - säännöllisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kommentoit :-)