maanantai 9. helmikuuta 2015

Terroria vai aistien toimimattomuutta?

Matkustan aamuisin töihin IC-junan torkkuvaunussa. Torkkuvaunuun ei myydä paikkalippuja, vaan sieltä löytyvät kausilippulaisten kiintiöpaikat. Toki kiintiöpaikkoja on normaalistikin valaistuissa vaunuissa :-)

Torkkuvaunu on siis valaistu vain himmeästi. Paitsi että kävelytilan valaisevat lattiavalot häikäisevät vastapuolelle todella reippaasti, valo ei valu vpelkästään käytävälle. Ja paitsi että jotkut konduktöörit sytyttävät täyden valaistuksen lippujen tarkastuksen ajaksi. Tosin he ensin tavallisesti karjuvat reippaalla äänellä jotain lippujen tarkastukseen liittyvää. Niin että se siitä torkkumisesta silloin. Lisäksi he kajauttavat hyvän huomenensa jokaisen matkustajan kohdalla mielestäni aivan suhteettoman kovaa - pienemmälläkin selviäisi, vaikka asiakas käyttäisi korvatulppiakin tai olisi lievästi kuulorajoitteinen.

Osa konduktööreistä ilmoittaa lipuntarkastuksesta selvästi normaalia rauhallisemmalla äänellä eivätkä he laita mitään lisävaloja päälle. He ovatkin todella miellyttäviä asiakaspalvelijoita. Eivät edes höpöttele mitään tarpeettomia :-)

Monen muun seikan ohessa olen käyttänyt paljon aikaa sen pohtimiseen, onko kyse vallan käyttämisestä vai rajallisista aisteista ja ymmärryksestä (niinkuin huomaat, en ole harkinnut mitään positiivisempia vaihtoehtoja...). Vallankäyttöä voisi olla työmatkatorkkujien tahallinen häiritseminen tarpeettoman kovalla äänen käytöllä, tarpeettoman paljolla replikoinnilla ja tahallisella säikkyvalojen käytöllä. Niin tehdään, kun kerta voidaan.

Toinen vaihtoehto, joka on käväissyt mielessäni, on se, että nämä konduktöörit ovat huononäköisiä, eivätkä pysty näkemään asiakkaan henkilöllisyystodistusta ilman täysiä valoja. Sen lisäksi he ovat joko itse todella huonokuuloisia tai kuvittelevat työssäkäyvien joukosta löytyvän paljonkin melkein kuuroja kuulolaiteita käyttämättömiä asiakkaita. Kummassakaan tapauksessa nämä metelöivät valoja sytyttelevät konduktöörit eivät ole mielestäni parhaimmillaan asiakaspalvelutöissä. Eikö yhtään parempaa porukkaa löytyisi näihin töihin?

Eikä tässä kaikki, mikä mietityttää ja jurppii ;-) Lisää taas myöhemmin.


5 kommenttia:

 1. Veikkaisin sitä terrorismia. "Kun minä olen joutunut heräämään kello kolme töihin, niin ette tekään kyllä nuku!"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Semmoinen ajatus tässä on itselläkin vuosien mittaan väistämättä virinnyt...

   Poista
  2. Mie seurustelin 10 vuotta ruuhkarahastajan kans, eikä se ainakaan ollu siitä hellävaraisimmasta päästä asiakkailleen :) tosin oli vain lähijunissa, eikä oo enää sielläkään, kun joi työpaikkansa kohta eron jälkeen.

   Poista
 2. Voi olla myös, että ovat vain tottuneet tiettyyn tapaan ja tyyliin, eivätkä edes ajattele, että voisi toimia toisinkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jukra, kun jaksat olla optimisti.
   Toivon, että olet oikeassa.
   Useiden vuosien kanta-asiakkuus on tehnyt minut vieläkin kyynisemmäksi kuin mitä olisin muuten... :-(

   Poista

Kiitos, kun kommentoit :-)