maanantai 23. helmikuuta 2015

Voiko joku olla paha?

Voiko ihminen olla paha, vai onko hän aina vain olosuhteiden uhri ja tulos? Siitä olemme olleet joidenkin ihmisten kanssa kovasti eri mieltä. Ongelmiin voi joutua, oli tästä mitä mieltä tahansa. Mutta puhdas sinisilmäisyys ei ole paras suoja kovia asioita vastaan.

Olen kovasti sitä mieltä, että ihminen voi olla paha, kaiken hyvyyden ulottumattomissa ja minkään hoivan parantamattomissa (olikohan tuo edes sana?). En ota kantaa siihen, syntyykö joku pahana vai ei. Mutta jossain vaiheessa elämää joku ihminen on selvästi ja absoluuttisesti paha. Siinä ei auta yrittää parantaa tai pelastaa eikä taistella, jollei ole aivan erityisen vahvoja yhteiskunnallisia aseita ja pakotteita käytettävissään. Tavalliselle tallaajalle ainoa selviytymiskeino on tuollaisen ihmisen välttäminen.

Olet ehkä tavannut jonkun 'oikean' narsistin elämässäsi. Vaan et välttämättä ole tunnistanut häntä narsistiksi. Hän on saattanut olla kovin miellyttävän ja hurmaavan oloinen ihminen. Sitä hän osaakin olla. Lisää tietoa narsismista täällä ja täällä.

Sen enempää aiheesta paasaamatta on hyvä tiedostaa, ettei kaikkia 'pahoja' ihmisiä voi parantaa - edes joustavuudella tai rakkaudella. Jos kohtaat ihanan ja hurmaavan ihmisen, joka saa sinut tuntemaan häpeää ja syyllisyyttä itsestäsi, hae apua. Vika ei todennäköisesti silloin ole sinussa.

Ihminen, joka potee joskus huonoa omaatuntoa ja elää empatian tunteita (edes) silloin tällöin, on useimmiten ihan ok. Ne tunteet kuuluvat ihmisyyteen.


8 kommenttia:

 1. Olen kyllä ihan samaa mieltä, pahoja ihmisiä on. Juurikin luonnevikaisia. Uskon myös, että joku voi olla paha ihan syntymästään asti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja silti jotkut yrittävät parantaa näitä parantumattomasti pahoja. Miettii vain sitä postimäärää, jota erilaiset (massa)murhaajat saavat vankilaan. Lähettäjinä naisia täynnä rakkautta... :-(

   Poista
 2. Mieheni (toimittaja) on joitakin oikeustapauksia seuratessaan todennut, että on juttuja, joissa oikeasti alkaa uskomaan absoluuttisen pahan olemassaoloon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan näitä tapauksia, joissa pahuus on suurempaa kuin optimismi...

   Poista
 3. Tuo narsistin ja ei-narsistin raja on kovin häilyvä. Tunnen erään ihmisen, josta aina mietin, että jatkanko minkäänlaista yhteydenpitoa, hän niin siinä rajalla. Ja aina tulee paha mieli miettiessä hänen puheitaan ja toimiaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on vaikea rajanveto, joskaan ei ehkä sittenkään tärkeä. Narsisti ei halua parantua, koska hänessä ei ole mitään vikaa. Muutkin persoonallisuushäiriöt ovat ymmärtääkseni vaikeita parantaa. Niihin olen tosin perehtynyt huomattavasti heikommin.

   Narsistille tyypillistä on omantunnon ja empatiakyvyn puuttuminen. Muista persoonallisuushäiriöistä en osaa nimetä vastaavia tunnusmerkkejä. Lisää persoonallisuushäiriöistä täältä: https://www.mielenterveystalo.fi/aikuiset/Tietopankki/Diagnoosi-tietohaku/F60-69/F60/Pages/default.aspx.

   Sinä tosin olet todennäköisesti jo perehtynyt näihin...

   Oli diagnoosi mikä tahansa, viisasta lienee lisätä etäisyyttä jatkuvasti voimavaroja vieviin ihmisiin. He tarvitsevat ammattiapua jos jotain. Eikä terapointi ole ystävän työtä, ainakaan tavallisesti.

   Poista
  2. Kiitos linkeistä. En ollut niihin vielä perehtynyt. Tämä narsisti-oivallus pätkähtoi päähäni vasta viime kesänä kun kyseinen ihminen otti yhteyttä ja nyt talvella jälleen, omalla tavallaan. Nyt aion perehtyä noihin tietoihin.

   Poista
  3. Kiva, jos linkki osoittautui hyödylliseksi :-) Tuolla saralla riittää perehdyttävää...

   Poista

Kiitos, kun kommentoit :-)