maanantai 16. helmikuuta 2015

Olet kaunis

Jos jostain osaan olla vihainen (ja osaanhan minä ;-)), se on nuo aikakausilehtien jokakeväiset laihdutusteemat. Ne pitäisi kieltää vähintään lailla, sanon minä.

Ensinnäkin terveysvinkkeinä lanseeratut neuvot eivät sovi kaikille eivätkä ole tavalliselle ihmiselle ollenkaan terveellisiä kuin korkeintaan kuuriluontoisesti. Toiseksikin ne, jotka neuvoista eniten hyötyisivät, eivät niitä lue kuitenkaan, mutta aivan liian moni teini-ikäinen lähtee leikkiin mukaan tavalla tai toisella.

Liikapainoon käy vanha resepti: vähennä rasva ja sokeri murto-osaan ja lisää liikuntaa. ÄLÄ lopeta rasvan nauttimista kokonaan - aivosi tarvitsevat rasvaa toimiakseen. Älä laihduta aivoistasi. Vaihda rasva mahdollisimman terveelliseen rasvaan, niin sinun ei tarvitse huolehtia turhaan.

Lehdet ja netti tarjoavat teini-ikäisille epätodellisia kauneusihanteita. Ja se mättää. Kauneus ei tuo onnea. Ja pitemmän päälle onnellisuus on tärkeämpää kuin kauneus. Sitäpaitsi nuoret ovat aina enemmän tai vähemmän kauniita. Sen hoksaa itse kukin, kun pääsee keski-iän kypsään vaiheeseen. Silloin on helppo murehtia sitä, ettei huomannut iloita omasta ulkonäöstään silloin kun oli nuori ja ainakin nätti, jos ei kauneuden ruumiillistuma. Nuoruus on ohimenevää, ja siksikin sellaisenaan kaunista.

Elämä on sitäpaitsi epäreilua, Joku ei laihdu millään, mutta lihoo jo ajatellessaan herkkuja (tai ainakin melkein niin). Toinen taas ei liho millään ja laihtuu heti, kun elämän tasapaino horjuu. Minä kuuluin nuorena tuohon jälkimmäiseen ryhmään ja melkein kaikki ympärilläni pitivät huolta, etten kuvitellut näyttäväni vähillä kiloillani yhtään siedettävältä. Mikään ei ole koskaan ihan juuri niinkuin pitäisi.

Terveellisyys on asia erikseen. Laihduttaminen ja epätodelliset kauneusihanteet erikseen. Terveys kantaa aina. Mieti sitä, mutta älä usko propagandaa. Olet vielä vanhempanakin kaunis juuri sellaisena kuin olet. Ripaus välittämistä, empatiaa, pieniä ilon hetkiä ja suuri sydän. Niistä se kauneus tulee, terveydellä kauneutta ruokitaan lisää :-)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kommentoit :-)