torstai 12. maaliskuuta 2015

Narsisseja ja mind mappeja

Ostin kaupungin toisesta tavaratalosta ruukkunarsisseja ja ne alkoivat heti kukkimaan. Nuput olivat toki valmiina, mutta niiden puhkeaminen kukkaan kävi nopeasti. Ilahduttavaa :-)


Kukat ja niiden keltainen väri piristävät väsynyttä päätä. Vaikka kukat ovat pieniä, niitä on onneksi yhteensä paljon noissa kolmessa ruukussa.

Olen tehnyt tänään töitä tällä zombi-päälläni tehokkaimmin käyttämällä mind map -ohjelmaa. Töissä käytän tällä hetkellä paremman puutteessa ilmaista netin kautta toimivaa ohjelmaa nimeltään Coggle. Kyseessä on, kuten nimestä voi aavistaa, google-perheen tuote. Se on hieman kankeakäyttöinen, mutta ehdottomasti parempi kuin ei mitään.

Mind map -ohjelma sopii minulle paremmin kuin käsin piirrettävä mind map. Käsin rustatessa minulta loppuu aina tila kesken kaiken. Ja suttua syntyy, kun en osaa aina sijoittaa kaikkea heti ensimmäisellä kerralla oikeaan paikkaan. Ohjelmiston avulla tila jatkuu juuri sinne, minne haluan ja voin järjestää kaikkea uudestaan. Sitä paitsi tuotos on välittömästi myös muiden tiimin jäsenten käytettävissä.

Kotikoneella käytän koneelle ilmaiseksi asennettavaa Xmind-ohjelmistoa. Se on mielestäni hieman näppärämpi kuin Coggle, mutta se täytyy päästä asentamaan koneelle. Meillä töissä ei ilmaisohjelmia asennella koneille...

Kuten arvata saattaa, maksullisista ohjelmistoista löytyy sitten kovaa tavaraa vaikka mihin lähtöön. Mutta niiden nimiä en ryhdy tässä mainitsemaan.

Mind map -tekniikan hyvänä puolena on se, että sekavasta tietomassasta saa yksin tai ryhmässä helpohkosti jäsenneltyä järkeviä kokonaisuuksia. Silti dokumentoinnin voi tehdä sana tai käsite kerrallaan. Sellainen menetelmä sopii hyvin väsyneellekin päälle :-)

Tänään siis tuli mukavasti 'suoritettua', vaikkei oma kapasiteetti alunperin sellaiseen tuntunut taipuvankaan. Suurin osa mind mapeista tuli tehtyä yhdessä kollegan kanssa - todella tuloksellista ja silti innostavan mukavaa :-)

2 kommenttia:

  1. Opiskeluaikoinani pääaineeni proffa käytti kovasti mind mappia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olen yrittänyt mind mappia käsivaraisesti, mutta se ei toimi minulla ollenkaan. Ohjelmiston kanssa tilanne on ihan päinvastainen - minulla siis :-)

      Poista

Kiitos, kun kommentoit :-)