maanantai 23. maaliskuuta 2015

Iso, väkevä viilto terveeseen oikeustajuun - nämä ihmiskauppa'rangaistukset' siis :-(

Oikeustajuni on ollut monesti koetuksella. Lehdistä luettujen oikeustapauksien vastapainoksi olen toiminut vuosia sitten myös käräjäoikeuden lautamiehenä yhden nelivuotiskauden. Silloin oppi hieman lainsäädännöstä ja oikeuskäytännöistä.

Tällä kertaa oikeustajuani horjuttaa juuri julkaistu ihmiskauppatuomio. Lohtu tässä on, että tuomion kokevat kohtuuttoman lieväksi monet muutkin, myös alan oppineet. Ensin näin jostain lööpistä naiselle määrätyn korvaussumman: 15 000 euroa neljän vuoden vankeuden ja seksuaalisen hyväksikäytön aiheuttamasta kärsimyksestä! Kun Anneli Auer joutui istumaan vankilassa ilman lainvoimaista tuomiota 600 vuorokautta - siis alle kaksi vuotta - asiantuntijat veikkaavat, että 'normaali' 100 euroa päivässä ei tule riittämään korvauksiin. Arviona on jokin summa väliltä 100-400 euroa. Pikaisella laskutoimituksella tuon neljä vuotta vangittuna olleen naisen pitäisi saada siis minimissäänkin (ilman muita tuomioita seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja yhden lapsen ihmiskaupasta) 4x365x100 euroa = 146 000 euroa! Nils Gustafsson on saanut aikanaan Bodom-järven tutkintavankeudestaan jopa 700 euroa päivältä. Tämän nuoren naisen kohdalla vastaava korvaus olisi siis 4x365x700 euroa = 1 022 000 euroa!!!  Ei tunnu yhtään reilulta tuo 15 000 euroa :-(

Vieläkin suurempi epäoikeudenmukaisuus on tietenkin kahden syylliseksi todetun aikuisen saamat erittäin lepsusta päästä olevat rangaistukset. Raiskauksesta ja seksuaalisesta hyväksikäytöstä tuomittavat rangaistukset ovat kaiken kaikkiaan käsittämättömän pieniä tässä armaassa Suomen maassamme, helpolla täällä pääsee. Nyt tässä tapauksessa mukana on monia muitakin rikoksia, kuten ihmiskauppa ja silti tuomiot tulevat törkeän ihmiskaupan rangaistusskaalan alarajoilta (3 vuotta 10 kk sekä 2 vuotta 8 kk). Kyse oli kuitenkin NELJÄSTÄ vuodesta...

Toivottavasti tapaus menee hoviin ja sieltä löytyisi järkeä ja ennen kaikkea tervettä oikeudentajua...

Että silleen tänään :-(

4 kommenttia:

 1. Luin just jostain, että kun ei ole ennakkotapauksia, joissa olis kovemmat rangaistukset, niin ei "uskalleta" laittaa niitä. Katotaan vaan, mitä on vastaavanlaisista ennen laitettu. Ei ole reilua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo ennakkotapausten puuttuminen on mielestäni huono veruke, jos ison rikollisen haluaa päästää helpolla... Vaan enpä ole minä siellä päättämässä näistä asioista.

   Poista
 2. Luin myöskin tuosta tapauksesta. Pöyristyin siitä mitä ihmiselle saa tehdä ja rangaistukset ovat aivan mitättömiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käsittämätöntä se on... Toivottavasti tämä ei jää tähän :-(

   Poista

Kiitos, kun kommentoit :-)