tiistai 20. lokakuuta 2015

LMX: Tuttu asia, vieraampi nimi

Tiedätkö, mitä tarkoittaa LMX? LMX on yhdenlainen esimies-alaissuhdeteoria. Vaikket olisi koskaan kuullut siitä, se on todennäköisesti sinulle tuttu tosielämän kokemuksista.

Lainaus Tomi Sillanvuon Pro Gradusta:
" LMX-teorian mukaan esimies jakaa alaisilleen valikoidusti henkilökohtaisia, sosiaalisia ja organisaation toimintaan liittyviä resursseja kuten aikaa, energiaa, työrooleja ja valtaa. Esimies ei siis ole tasapuolisesti vuorovaikutuksessa alaistensa kanssa. Toisten alaisten kanssa suhteet ovat korkealaatuisia ja toisten kanssa heikkolaatuisia. Korkealaatuisen suhteen esimiehen kanssa omaavat alaiset kuuluvat esimiehen sisäryhmään, kun taas heikkolaatuinen suhde kertoo ulkoryhmään jäämisestä. (Liden et al. 1980, 452; Graen et al. 1995, 225; Mueller & Lee 2002, 220-221)"  Tähän juuri viittasin edellisen kirjoituksen sisä- ja ulkopiirimaininnallani.

Vaikkei projektipäällikkö olekaan varsinaisesti projektiryhmänsä esimies, hänen tehtävänsä on kuitenkin johtaa projektiryhmää. Projekteissa nousee esiin haasteita vähintään yhtä helposti kuin muussakin työssä, jos ryhmän vetäjä alkaa edes huomaamattaan jakaa projektilaisia sisä- ja ulkoryhmiin. Mitä isompi ryhmä, sitä todennäköisemmin näin käy. Ja mitä vähemmän projektin vetäjä on etukäteen varautunut tällaiseen haasteeseen, sitä todennäköisemmin siihen ajaudutaan.

Ja lisää lainausta samasta Pro Gradusta:
"Graenin ja Cashmanin (1975) mukaan johtajan sisäpiiri-valinta tapahtuu varhain alaisen henkilökohtaisen soveltuvuuden, pätevyyden ja luotettavuuden perusteella. Sisäryhmään kuuluvat alaiset saavat esimieheltään huomiota, tukea, hienovaraista kohtelua, luottamusta, kunnioitusta, sitoutumista, vaikutusmahdollisuuksia, neuvotteluvaraa ja tilaisuuksia vaikuttaa päätöksiin enemmän kuin ulkoryhmään kuuluvat alaiset. (Liden et al. 1980, 452; Graen et al. 1995, 225; Mueller & Lee 2002, 220-221) Ulkoryhmään kuuluvilla on sisäryhmäläisiä suurempi mahdollisuus joutua konfliktiin esimiehen kanssa."



Oletko koskaan törmännyt työelämässä epätasaiseen kohteluun ja sen aiheuttamaan sisä- ja ulkoringin muodostumiseen? Miten vältät tämän projektissa – vai vältätkö?

4 kommenttia:

  1. Olen törmännyt monestikin. Joissain projekteissa oli henkilöitä eri puolelta isoa firmaa, ulkomailta ja Suomesta, eivät tunteneet toisaan ennestään. Vaikea oli välttää ns sisäpiirin / piirien muodostumista. Toinen kompastuksen paikka oli, kun projektiin tuli uusia jäseniä. He olivat (ei aina toki) usein ainakin aluksi ulkopiirissä. Melkoista tasapainottelua tilanteet vaativat. Kiire oli muka aina syynä kun ei asioihin ehtinyt kunnolla paneutua...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tasapainoilun yrittäminenkin näkyy porukoille jo paljon. Ulkopiirin konflikteista lähtee helposti päälle karttamisen kierre, joka tuottaa vain lisää konflikteja. Siinä täytyy älyn ja halun mennä vaistojen edelle, jotta voi onnistua.

      Poista
  2. Sama juttu, monesti olen törmännyt.

    VastaaPoista

Kiitos, kun kommentoit :-)