perjantai 22. toukokuuta 2015

Pelisääntöjä tarvitaan

Jokaisella työpaikalla pitäisi olla omat pelisäännöt. Jokaisella perheellä ja harrastusyhteisölläkin pitäisi olla sellaiset. Mieluummin ihan kirjallisesti. Huoneentauluksi kirjoitetut pelisäännöt voivat tuntua liioittelulta, mutta ilman kirjoitettua muotoa pelisäännöt elävät aivan omaa elämäänsä. Ilman kirjausta ne muuttuvat, osin unohtuvat ja niitä lopulta tulkitaan aivan eri tavoin.

Kaikki yhteisöt puolestaan tarvitsevat ihan eri tasoisia pelisääntöjä. Hajanainen yhteisö, jolla ei ole juurikaan yhdistäviä arvoja tai muita voimakkaita tekijöitä, tarvitsee hyvin yksinkertaiset pelisäännöt. Älä puhu pahaa kaverista. Älä syytä toista ilman syytä. Pysy totuudessa. Muista kertoa työtä koskevat asiat muillekin. Älä häiritse toisen työn tekoa. Käyttäydy arvostavasti muita kohtaan.

Jos äskeiset pelisäännöt tuntuvat itsestään selviltä koko työyhteisölle, ollaan askelta kypsemmässä vaiheessa. Pelisäännöt voivat silloin ulottua askelen pitemmälle. Puhu kaverista jotain hyvää säännöllisesti. Älä syytä toista, ratkaise ongelma. Toimi rehellisesti. Muista arvostaa työkavereitasi. Ja jos nuokin tuntuvat itsestään selviltä, on aika kypsä yhä jaloimmille pelisäännöille :-)

Mikään noista pelisäännöistä ei kuitenkaan ollut yksikäsitteinen. Siksi aukikirjoittamista on hyvä jatkaa. Käyttäydy arvostavasti muita kohtaan voi tarkoittaa eri ihmisille eri asioita. Yhden mielestä se tarkoittaa sitä, että kaikkia tulee kohdella kaikin tavoin yhtä arvostavasti. Toisen mielestä jokaista pitää kohdella niin arvostavasti kuin hän ansaitsee. Joku nyt vain ON arvokkaampi kuin joku toinen. Siksi pelisääntö kannattaa purkaa pieniin, konkreettisiin osiin.

Mutta ensin: kunhan olisi edes ne pelisäännöt...

kuvituskuva - 123rf

2 kommenttia:

  1. Harvalla työpaikalla on kunnon pelisäännöt. Tai jos on, niitä ei noudateta.

    VastaaPoista
  2. Itse olen myös sitä mieltä, että pelisääntöjä tarvitaan. Mutta pilkan kohteeksi joutuu, jos sellaista kehtaa ehdottaa. On meinaan "nipo".

    VastaaPoista

Kiitos, kun kommentoit :-)