sunnuntai 8. maaliskuuta 2015

Tutustumista Ruotsin alkoholipolitiikkaan...

Olen käynyt edellisen kerran Tukholmassa lentokoneella vuonna 1989, hieman aikaa siis kulunut :-) Silloin alkoholin kulutukseni oli noin lasillinen vuodessa, paikalliseen alkoholipolitiikkaan ei tullut kiinnitettyä mitään huomiota, Pisimmillään vietin Tukholmassa viisi viikkoa kerralla kouluttautumassa AXE-puhelinkeskusten ylläpitoon :-) Siitä oli vain hieman hyötyä työlleni, eikä moisia kouluttautumisrupeamia ole tullut sen jälkeen. 90-luvulla kävin jenkeissä kolmen viikon koulutuksessa, mutta sen jälkeen ajat ovat muuttuneet.

Tukholmassa vietetyn ajan jälkeen on todella paljon muuttunut. Silloin työmatkat Tukholmaan (ja Osloonkin) kuljettiin aina bisnesluokassa. Sittemmin työmatkojakin on tullut kuljettua turisti- tai ekonomyluokassa. Little did I know back then :-)

Reilut 25 vuotta myöhemmin reissasin jälleen Arlandaan.  Ei mitään jälleennäkemisen lämmintä fiilistä. Joko muistot olivat haalenneet tai lentoasema oli muuttunut ;-) Edellisllä kerralla matkasin taksilla hotellille - nyt etsimme flygbussin ja jopa löysimme sen. Matka taittui sillä hienosti.

Mutta se alkoholipolitiikka. Siihen tutustuin tällä reissulla. Kävimme Systembolagetissa (Ruotsin Alko) Hötorgethallenissa. Törmäsin siellä historiaan. Pullojen ja asiakkaiden välissä oli tiski. Omat ostokset piti tietää ja kertoa ne myyjälle tiskin toiselle puolen. Apuna oli metrikaupalla lasintakaista hyllyä täynnänsä alkoholipulloja - näytillä. Niistä sai valita ja kertoa valintansa myyjälle. Näinhän se sujui Suomessakin, kun täytin täysi-ikäisyyden vaatimat vuodet. Järkyttävää...

Myöhemmin kävelimme sellaisen Systembolagetin ohi, jossa näytti olevan käytössä itsepalveluperiaate. Se oli helpottavaa, vaikkemme siellä enää käyneetkään.

Tukholma-oppaassa kerrottiin, että Systembolaget on auki tavallisimmin (joitakin poikkeuksia lukuunottamatta) arkisin klo 10-18 ja lauantaisin klo 10-13. Ei mitenkään yleisöystävälliset aukioloajat... Raittiusliike on lukemani mukaan ollut vahva vaikuttaja Ruotsin elämässä. Siksi Systembolagetista saa ostaa alkoholia vain 20 vuotta täyttänyt henkilö. Ja siis klo 10-18 arkisin. tai klo 10-13 lauantaisin. Tämä tuli yllätyksenä.

Toinen alkoholiyllätys tuli lentokentällä matkalla kotiin. Olisimme tuoneet tuliaisina perheen miehille jotain erilaisia alkoholijuomia lentokentältä. Sen sijaan Duty Freessä oli plakaatti, jossa kerrottiin viinin ja muiden alkoholijuomien olevan vain EU:n ulkopuolelle matkustavia varten. Ok. Ehkä niitä olisi voinut ostaa silti, vain hieman kallimmalla hinnalla. Mutta missään ei ollut mainittu, mikä tuo kalliimpi hinta olisi ollut. Tavallisesti näissä tapauksissa hinta on aivan mahdottoman kallis. Lontoosta tullessa alkoholia myydään kaikille. Vaikka jotkut hinnat ovat vain kaukomatkailijoita varten, myös EU:n sisäistä liikennettä varten on olemassa alkoholin myyntiä. Siksi Tukholman käytäntö yllätti.

Päädyimme ostamaan perheen miehille karkkia. Toivottavasti nauttivat noista varasuunnitelmatuliaisista ;-)



2 kommenttia:

  1. Vai on Tukholmassa vielä tuollainen entisajan Alko-meininki. Lentokenttää ihmettelen, Lontoosta tosiaan saa ostaa (hinta on tietty eri juttu) joka kentällä alkoholia vielä lähtiessä. Tosin siellä kyllä kannattaa juotavat ostaa ruokakaupasta, jos haluaa halvemmalla.

    VastaaPoista
  2. Lentokentän viimehetken tuliaiset ovat lyhyellä matkalla niin helppoja, kun ei tarvitse miettiä matkan aikana tuliaisiakin. Mutta sen varaan ei siis kannata laskea aina. Ainakaan Tukholmassa.

    VastaaPoista

Kiitos, kun kommentoit :-)