torstai 26. maaliskuuta 2015

Tukholman kauppojen kirjat

Mielessäni oli monta juttua, joista olisin kirjoittanut. Ranskan lento-onnettomuus ja sen tutkinta virittävät ajatuksia nyt kuitenkin selaiseen suuntaan, että mitkään kepeähköt jutut eivät vain irtoa näppikseltä. Tai ehkä minä nyt en muutenkaan kirjoittele mitään kepeää ainakaan sanan positiivisessa mielessä, mutta jos lisätään sana suhteellinen, ollaan jo ehkä ajatuksieni ytimen lähellä :-)

En toisaalta halua enkä jaksa lähteä pyörittelemään mitään tuon ikävän uutisen virittämää ajatustakaan eteenpäin, sillä media tekee sitä jo ihan kylliksi. Ja silti sormet hyrisevät päästäkseen näppäimistölle...

Kirjoja siis... Tyttäreni on kasvissyöjä. Tosin syö myös maitotuotteita ja kalaa. Kasvissyöjät osaavat tuolle jonkin ihan oikean termin. Olen kuullut sen, mutta minulle on merkitystä vain se, että tyttäreni ei syö lihaa ja haluaa syödä terveellisesti. Tytär on siis täysi-ikäinen ja opiskelee pohjoisessa - tämä näin taustaksi.

Tukholmassa käydessämme etsimme kirjakauppoja niin yleissivistyksen vuoksi kuin aidosta mielenkiinnostakin. Tytär vaihtoi kännykän kieleksi ruotsin (ylioppilaskirjoitusten ruotsin kokeen alla) ja siellä se ruotsi taitaa vieläkin olla. Ja kun kiinnostusta on sekä ruotsin kieleen, että terveellisiin kasvisruokiin, pidimme silmällä mielenkiintoisia ruokakirjoja. Samalla toki etsimme luonto- ja valokuvausaiheisia kirjoja minulle.

Pettymys oli se, ettei mikään löytämistämme kirjakaupoista ollut mitenkään suuri tai edes monipuolinen. Ruokakirjoja kirjakaupoissa oli paljon, aivan ällistyttävän paljon. Joten kaiken kirjapaljouden joukosta löysimme yhden mukaan ostettavan kasvisruokakirjankin. Kasvisruokakirjat eivät keskimäärin ole terveysruokakirjoja, vaikka nykyisen terveyskulttuurin aikana luulisi moisten kirjojen olevan varsinaisia myyntitykkejä. Vaan ei. Usein resepteissä käytetään kermaa, pastaa, paljon juustoa ja niin edelleen. Mutta yksi kirja siis löytyi - se oli hienoa :-)

Valokuvauskirjojen vähäisyys hämmästytti. Koto-Suomesta melkein mistä tahansa kirjakaupasta löytyy huomattavasti monipuolisempi valikoima valokuvauskirjoja kuin Tukholman kaupoissamme. Luontokirjoja ei löytynyt sitäkään vähää. Matkailukirjojen paljous taas hämmensi - niitä riitti :-)

Edellisellä vuosituhannella Åhlensin tavaratalossa käydessäni siellä oli upea kirjaosasto. Nyt se oli vain varjo entisestään. Onneksi meillä Suomessa on vielä kirjoja ja kirjaosastoja monipuolisista kirjakaupoista puhumattakaan.

6 kommenttia:

  1. Ilmeisesti niitä kasvisruokia koitetaan saada istumaan sekasyöjien makuunkin, ja siksi käytetään kermaa sun muuta. Mutta silti ne kuulemma keskimäärin on hoikempia, kasvissyöjät. Käytetäänhän liharuokiinkin kermaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kasvisruoat voisivat olla ihan terveellisesti yhtä täyttäviä ja tukuisia kuin lihallisetkin ruoat. Vaan missä on ne nykyisen lihaskuntoterveellisyyden perihyveelliset ruokakirjat?

      Poista
  2. Minullakin on mielikuva Åhlensin hyvästä kirjaosastosta. En ole vuosikausiin käynyt, joten hyvä tietää, että sitä ei enää ole.
    Keittokirjoja olen keräillyt aikoinaan ja nykyään antanut niitä jo poiskin. Hauskoja kasvisruokakirjoja on jo 70-luvulla julkaistu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minun mielikuvani kasvisruokailusta muuttui ensimmäisen kerran 90-luvulla, kun työpaikan ruokalassa oli tarjolla joka päivä jokin herkullinen - ja yllättävän täyttävä - kasvis- tai kalaruoka. Toisen kerran olen korjannut käsitystäni vielä lisää, kun olen maistanut tyttäreni valmistamia ruokia. Silti syön vielä lihaa(kin) :-)

      Poista
  3. kertoo ilmeisesti siitä, että kirjojen ostaminen vähenee kaikkialla. Toinen syy voi olla, että kivijalkakirjakaupat ovat katoamassa, ja kaupanteko siirtymässä nettiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet varmasti aivan asian ytimessä. Ero Helsingin ja Tukholman välillä oli vain niin suuri, paitsi jos kaikesta googlettelusta ja Tukholma-oppaista huolimatta emme vain löytäneet oikeita paikkoja.

      Poista

Kiitos, kun kommentoit :-)